heart of BP

"Megállsz a Duna-parton vagy valamelyik hídon és belebámulsz a fénybe, mint valami vaksi rovar. Gyerekesen belemarkolsz a rozsdálló korlátba amelynél megálltál, mondván innen nem sodor tovább az éjszaka. Most ébredezel..." - mondta Máté, végül hunyorogva még egyszer belszívott a szofiba. Aztán: "Kicsi, hidd el, belőlem író lesz..."

szabadság

torobala: szabadság híd

szilánkok

„Uram, nem kérek semmit, csak itt akarok lenni veled!” - mondta Robi, miközben az aluljáróban minden hallgatott a villanyfényeken kívül. „Nem kérem, hogy megadj nekem mindent, nem kérek kincseket. Csak azt, hogy téged követni képes legyek!” - a koszos járólapokra esett minden szó, amit kiejtett. Befelé fordult a mélyedésben és a pokrócba burkolózva megpróbált elaludni.
Janka úgy érezte, az a megfogant élet ami benne nő, nem hagyja, hogy létét titokban tartsák. Hangosan sírva, behunyt szemmel, vérben kívánkozik világra jönni a hír is. De helyette hétről hétre épültek a hazugságok látszólag védhető állásai, közben mind kevesebb idő maradt bármire. A napok egyre rövidebbek lettek, a felhők sötétebbek. A növekvő erő, tömeg és sejtcsomó bár nem ellene dolgozott, hanem benne, mégis a tény, hogy gyereke lesz, őt fogyasztotta, mérgezte lassan.

a halál ideje

2011.10.13. 00:42 | trivulzio | Szólj hozzá!

Máté az erkélyén bagózott. A dekkelés közben volt csak ideje megállni, pihenni és hosszan elmerengni. Ez volt az ő meditációja, az ő vallásának imádsága. Az optimista gondolatokhoz azonban, mint általában, már fáradt volt. Utálta az őszi sötétségbe burkolózó koraestéket, mikor minden problémává lesz: a törvény fölfeslik és a nagy igazságok mögé kérdőjel kerül.

Úgy érezte, ideje lenne felhívni valakit, hogy berúgjanak. Egyedül mégiscsak snassz. Végig futotta mobiljában a telefonkönyvet. Leó? Áhh. Nándi? Biztos otthon tanul a maggerja. Geri? Idegesítő. Jancsi. Talán. Végül nem talált senkit, akivel most akár egyetlen sört is képes lenne meginni.

 

Számkivetett életek ideje ez! Az önutálat hajnala. Kibaszott, kurva koraesték!

 

Máté egész életében antihősnek tartotta magát. Erre a szerepre is készült. Céltalan lézengő: nem tenni semmit, nehogy a világ tengelyén véletlen egyet is igazítsak. Gőgös örömmel gondolt arra, hogy senki sem képes rajta kívül, olyan mindent felülíró, bizsergető érzéssel gyűlölni a világot, mint ő. És olyan igazi hévvel nem tenni érte semmit...

Akkor dugni kéne. Felszedni egy pofás kis csajt. Aztán eszébe jutott, mit szólna az egyéjszakás lakó szakadt albérletéhez, amit régóta alig tudott fizetni. Mindegy, mert úgyse látna az élvezettől! Nem nagy kunszt, se a szex, se az pár szó, amit csábításnak hívnak. Másfél órába telik egy ilyen művelet -ágyba vinni valakit- nem több, nem kevesebb. De amúgy meg körülbelül tíz-tizenöt perc után el lehet dönteni lesz-e egyáltalán valami, ha leálltál valakinél.

 

Meg kéne mutatni az összes fasznak mennyire értelmetlen az egész lihegés...

 

Végül ehhez sem érzett erőt. Fürödni kéne, felöltözni, satöbbi. Fáradtan elnyomta a szofit. Kaját keresett a hűtőben. Pár sajtos szendvics néma elfogyasztása után kabátot vett. Úgy döntött mégis elindul. Csak úgy. Csakhogy múljon az idő. Úgy érezte magát, mint az októberi hideg szél a lakatlan, bedeszkázott téglaházak között. Nem találta útját, nem várta őt senki, de ment. A házak ablakai tévék villódzó fényeitől ragyogtak. Mindenhol a többitől gondosan elzárt élet ment a műsorban. Már a magány is magántulajdon. Csak a lámpaoszlopok köszöntek Máténak és az általuk adott árnyék kísérte el egy-egy darabon a férfit.

 

Végül úgy döntött mégis beül egy helyre. Ne igazi kocsma legyen, valami zenés hely, ahol van mit stírölni! Irány Pest!

 

Nekiiramodott, hogy elhagyja Dél-Buda egyik legkietlenebb zugát. Buszra szállt, de mint rendesen szokta a hidak előtt leszállt. Hódolni akart egyetlen az egészségre ártalmatlan szenvedélyének. A Szabadság vagy az Erzsébet hídról akarta bámulni a Dunát és a várost! Ő itt érezte dobogni hazájának öreg és beteg szívét. Gyerekkorában apjával képesek voltak majdnem egy órát szótlanul szemlélni ezt a rejtélyes, kiismerhetetlen helyszínt: Budapestet.

 

Lassan lépdelt a Szabadság hídon. Cipői orrát nézte. Szagolta a folyóból felszökő vizes és egyszerre benzingőzös levegőt. Aztán dudálást hallott. Felkapta a fejét. Egy kocsi állt a híd közepén. Azt kerülgette dühösen a többi. A kocsi mellett egy ember kezében mobillal, aki fel-fel pillantott a híd szerkezetére. Máté is odanézett, ahova az ember pillantgatott kétségbeesetten. A magasban, a híd egyik ívén egy kitárt kezű alakot vett észre. Megállt. Megdermedt. A korlátba markolt. Megszűnt minden korábbi gondolata. Az út lába előtt elfogyott.

 

Basszus, ha az onnan bármelyik irányba ugrik, meghal...

 

Az alak elrugaszkodott. Máté elkapta tekintetét. De egy kiáltás áttörte az egyszerre nyers és fullasztó levegőt. Az öngyilkos azt üvöltötte őrült vidámsággal: Szabadság!

A bejegyzés trackback címe:

https://heartofbp.blog.hu/api/trackback/id/tr593298879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása